Γράφει η κ. Άρτεμις Καρκανάκη, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Fivi
Ένα ζήτημα που απασχολούσε και συνεχίζει να απασχολεί την γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι η φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να λάβει.
Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να δώσει απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν οι γυναίκες.
- Τι φάρμακα χρησιμοποιούμε στην εξωσωματική;
Τα φάρμακα που λαμβάνουμε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι ορμόνες σε ενέσιμη μορφή, που γίνονται στην κοιλιά η γενικότερα στον υποδόριο ιστό με μικρές βελόνες, όπως αυτές που έχουν οι αντιπηκτικές ενέσεις.
- Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα της εξωσωματικής;
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στη διάρκεια θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ορμόνες, ακριβώς όπως αυτές που παράγει το σώμα μας. Απλώς για κάποιες ημέρες χρειαζόμαστε να έχουμε υψηλότερα επίπεδα τέτοιων ορμονών, είτε για να ξεγελάσουμε το σώμα μας είτε για να τις αυξήσουμε σε συγκεκριμένα επίπεδα στο αίμα μας.
Συνεπώς, είναι ουσίες που γνωρίζει το σώμα μας. Η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
- Πόσο καιρό χρειάζεται να λαμβάνουμε φάρμακα στην εξωσωματική γονιμοποίηση;
Το διάστημα αυτό είναι 10-12 ημέρες. Συνεπώς πολύ σύντομο. Στην προετοιμασία για την εμβρυομεταφορά συμπληρώνουμε τις δικές μας ορμόνες προκειμένου να έχουμε σταθερά επίπεδα ορμονών ικανά να υποστηρίξουν την εγκυμοσύνη, όπως γίνεται και στη φύση. Εξάλλου, μετά την «εργασία» αυτή την αναλαμβάνει ο πλακούντας και οι ορμόνες παράγονται σε πολύ υψηλά επίπεδα από την ίδια την εγκυμοσύνη.
- Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκαλούν καρκίνο μαστού;
Η πεποίθηση αυτή είναι αφοριστική, απλουστευτική και εντελώς γενικευμένη! Αν ήταν τόσο απλό, όλες οι γυναίκες που έχουνε υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση θα είχαν καρκίνο μαστού. Στις μέρες μας οι δόσεις των ορμονών και τα χρονικά διαστήματα λήψης τους είναι πολύ μικρά. Σαφώς πρέπει να υπάρχει όριο στον αριθμό των διεγέρσεων στις οποίες υποβάλλεται μια γυναίκα και σίγουρα, είναι επιβεβλημένο να γίνεται έλεγχος των μαστών για να αποκλεισθεί η ύπαρξη ύποπτων ευρημάτων πριν την έναρξη της εξωσωματικής.
Στη FIVI κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη με γνώμονα την ασφάλεια και την φροντίδα του υποβοηθούμενου προσώπου!