Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης για ένα νεαρό ζευγάρι, χωρίς προβλήματα υγείας, με τακτικές συχνές ελεύθερες σεξουαλικές επαφές, είναι περίπου 20-25% κάθε μήνα. Οι πιθανότητες αυτές φθίνουν όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας.
Ένα ζευγάρι, όπου η γυναίκα είναι κάτω των 35, συνιστάται να απευθύνεται σε κάποιον ειδικό ιατρό υπογονιμότητας και να προχωράει σε διερεύνηση, μετά από ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών. Ενώ σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα είναι άνω των 35 καλό είναι η διερεύνηση να ξεκινάει μετά από 6 μήνες αποτυχημένων προσπαθειών εγκυμοσύνης.
Κάποιες χρήσιμες συμβουλές στα ζευγάρια για να βελτιώσουν τις πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης πριν οδηγηθούν στον ιατρό υπογονιμότητας είναι:
-να σταματήσουν το κάπνισμα
-να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ
-να έχουν μία υγιεινή και σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και Ω3-6-9 καλά λιπαρά
-να εντάξουν στην καθημερινότητά τους την άσκηση
-να αποκτήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και BMI (δείκτη μάζας σώματος)
-να προσπαθήσουν να υπολογίσουν τις γόνιμες μέρες με βάση τον κύκλος της γυναίκας. Οι γόνιμες μέρες είναι 12-14 ημέρες πριν την περίοδο που ακολουθεί. Για αυτό τον λόγο και σε γυναίκες με ασταθή κύκλο είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και προτείνονται ελεύθερες επαφές κάθε 2-3 μέρες. Από την άλλη, εάν ο κύκλος είναι σταθερός, μπορούν οι επαφές να είναι στοχευμένες γύρω από την ωορρηξία. Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθούν και τα τεστ ωορρηξίας.
Πριν την επίσκεψη στον ιατρό υπογονιμότητας καλό είναι:
-να έχουν κάνει τους τακτικούς ιατρικούς τους ελέγχους και να προσκομίσουν στον ειδικό ιατρό υπογονιμότητας όλα τα αποτελέσματα, πχ για τις γυναίκες τεστ ΠΑΠ έτους, σε γυναίκες 35-40 ετών μία μαστογραφία αναφοράς και υπερηχογράφημα μαστών καθώς σε γυναίκες άνω των 40 τον ετήσιο έλεγχο μαστών
-θα βοηθήσει επίσης, να έχουν σημειώσει οι γυναίκες τη διάρκεια των εμμηνορυσιακών τους κύκλων (το διάστημα μεταξύ της πρώτης ημέρας της εμμηνορρυσίας και της επόμενης πρώτης ημέρας, και αυτό για όλο το διάστημα των προσπαθειών, εάν είναι εφικτό)
-εάν έχουν προηγηθεί άλλες ιατρικές εξετάσεις ή επεμβάσεις, να προσκομισθούν στην επίσκεψη με τον ιατρό της υπογονιμότητας για να αξιολογηθούν, πχ ορμονικός έλεγχος, υστεροσαλπιγγογραφία, γυναικολογικές επεμβάσεις, σπερμοδιάγραμμα ή άλλα.
Ο ιατρός υπογονιμότητας θα λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και για τους δύο, θα ζητήσει όποιες εξετάσεις κρίνει απαραίτητες για μία ολοκληρωμένη διερεύνηση και στη συνέχεια έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα θα μπορέσει να αναλύσει πιθανές αιτίες καθώς και να προτείνει επιλογές για τη συνέχιση της προσπάθειας επίτευξης εγκυμοσύνης. Οι επιλογές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την περεταίρω αναμονή για φυσική σύλληψη ή κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση.