/

2min/

Blog/

Από Νόνικα Ταρλατζή

Μύθοι και αλήθειες για τη Γονιμότητα

Γράφει η Νόνικα Ταρλατζή, MD, MSc, Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη, FIVI Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

  1. Η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα μόνο των γυναικών – ΜΥΘΟΣ

Ενώ γνωρίζουμε καλά ότι η ηλικία των γυναικών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γονιμότητά τους, είναι επίσης πλέον γνωστό ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και η ποιότητα του σπέρματος.

  1. Η υπογονιμότητα είναι συνήθως γυναίκεια υπόθεση – ΜΥΘΟΣ
    Στο 1/3 των περιπτώσεων η αιτία της υπογονιμότητας είναι γυναικεία, στο άλλο 1/3 είναι ανδρική ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχει είτε συνδυασμός των δύο είτε ανήκουν στην ανεξήγητη υπογονιμότητα.
  2. Αν κάνεις το πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση θα χρειαστεί σίγουρα και για τα επόμενα εξωσωματική – ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ για την επίτευξη της πρώτης εγκυμοσύνης χρειάστηκε τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στη συνέχεια έρχεται μία επόμενη εγκυμοσύνη χωρίς υποβοήθηση.

  1. Όλα τα ζευγάρια πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 1-2 χρόνια προσπαθώντας πριν συμβουλευτούν κάποιον ειδικό – ΜΥΘΟΣ

Ζευγάρια όπου η γυναίκα είναι κάτω των 35 είναι καλό να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό αναπαραγωγής αν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο ελεύθερων, χωρίς προφυλάξεις, τακτικών επαφών. Αν η γυναίκα είναι άνω των 35 προτείνεται να ζητείται βοήθεια και να ξεκινάει η διερεύνηση μετά από 6 μήνες χωρίς επίτευξη εγκυμοσύνης. Αν υπάρχει ιστορικό που να συνηγορεί υπέρ υπογονιμότητας  ή αν υπάρχει κάποιος γνωστός παράγοντας υπογονιμότητας είναι καλύτερο τα ζευγάρια να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό νωρίτερα.

  1. Αν έχετε ήδη ένα παιδί από φυσιολογική σύλληψη δεν πρέπει να ανησυχείτε για το δεύτερο – ΜΥΘΟΣ

Δεν είναι σπάνια η περίπτωση δευτεροπαθούς υπογονιμότητας, όπου έχει προηγηθεί δηλαδή κάποια εγκυμοσύνη αλλά δεν έρχεται η επόμενη. Αυτό είναι πιο συχνό ειδικά εάν η ηλικία της γυναίκας έχει προχωρήσει ή αν έχουν μεσολαβήσει άλλες καταστάσεις (όπως κάποια πυελική φλεγμονή, γυναικολογικό χειρουργείο πχ. για ενδομητρίωση, γοναδοτοξική θεραπεία κ.α.).

  1. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών δυσκολεύει τη σύλληψη αργότεραΜΥΘΟΣ

Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης αντισυλληπτικών δισκίων και αύξησης του κινδύνου εμφάνισης υπογονιμότητας αργότερα. Ακόμα και τον πρώτο μήνα μετά τη διακοπή των χαπιών, υπάρχει πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

  1. Το κάπνισμα πρέπει να διακοπεί στο θετικό τεστ κύησης – ΜΥΘΟΣ

Το κάπνισμα τόσο των γυναικών αλλά και των ανδρών, επηρεάζει τη γονιμότητά τους. Μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης αλλά αυξάνει και την πιθανότητα αποβολής. Άρα καλό είναι η διακοπή καπνίσματος να συστήνεται ήδη από την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης και όχι μόνο μόλις έρθει το θετικό τεστ κύησης.

Ζητήστε πληροφορίες