/

1 min/

Blog/

Από

Γράφει  Χρήστος Παππάς, MD, PhD, MSc, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, FIVI

Η θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει την διέγερση των ωοθηκών και την εμβρυομεταφορά.

Η διέγερση πραγματοποιείται με χρήση ορμονικών σκευασμάτων με σκοπό τη λήψη ενός ικανού αριθμού ωαρίων τα οποία θα γονιμοποιηθούν και θα προκύψουν έμβρυα από τα οποία θα διαλέξουμε αυτά που έχουν την καλύτερη δυναμική ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πρόγνωση.

Ένας από τους συχνότερους προβληματισμούς των γυναικών που πρόκειται να υποβληθούν σε  θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ασφάλεια των φαρμάκων. Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα αυτά έχουν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για εμφάνιση επιπλοκών και παρενεργειών αλλά και καρκίνου στις γυναίκες που τα χρησιμοποίησαν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας  τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές και στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα σύγχρονα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε απαιτούν πολύ μικρότερο διάστημα χρήσης των φαρμάκων, μικρότερες ημερήσιες δοσολογίες, δεν προκαλούν επιπλοκές ούτε παρενέργειες όπως συνέβαινε στο παρελθόν και είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τεκμηριωμένες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί και αφορούν έναν τεράστιο αριθμό γυναικών που έλαβαν τέτοιου είδους θεραπείες (πάνω από 1,5 εκατομμύρια γυναικών από διαφορετικά κέντρα εξωσωματικής σε όλο τον κόσμο), δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των φαρμάκων αυτών με την εμφάνιση καρκίνου στα ορμονοευαίσθητα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος – δηλαδή στην μήτρα, τις ωοθήκες και τον μαστό. Φυσικά, πριν από την έναρξη της θεραπείας ο εξειδικευμένος ιατρός θα  πρέπει να λάβει ένα λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό το οποίο δίνει σημαντικές πληροφορίες για πιθανές κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Επίσης, στις γυναίκες άνω των 35 ετών εκτός από το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων συνιστούμε να υποβάλλονται και σε υπερηχογράφημα μαστού και σ’ αυτές άνω των 40 ετών και σε μαστογραφία, πριν την έναρξη της θεραπείας.

Συμπερασματικά τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η σωστή διερεύνηση και η εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε ζευγάρι οδηγεί με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η απόκτηση ενός υγιούς παιδιού.

 

Χρήστος Παππάς

MD, PhD, MSc

Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, FIVI Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ζητήστε πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *